Biskvier på mitt sätt.

Jag älskar verkligen biskvier! Så gott.
Men det behöver inte vara så fanatiskt mycket socker i dom som det är i vanliga biskvier.
I de flesta recept går det att göra förändringar så att det passar just dig bättre, mer av någon krydda, mindre av någon krydda, annat mjöl, mindre socker, nyttigare socker eller något annat. Självklart så ändras slutresultatet om du ändrar receptet men blir oftast fräschare med renare och bättre råvaror. Visst kräver det en del erfarenhet att ändra mycket och göra dina egna varianter på gósaker. Men testa testa och testa så blir det bra tillslut.

Jag tycker att en biskvi inte ska vara så söt, det ska vara ganska mycket choklad i fyllningen och mandelmassan blir bättre om du gör den själv.

Botten:
Mixa 200g mandlar med råsocker och kokossocker (i många recept brukar det vara lika mycket socker som mandel, jag brukar minska ner till minst hälften). Om du vill ha en vit och fin massa så skålla mandlarna först. Mixa tills det blir en fin massa. Blanda i äggvitan från 1 ägg och mixa till en jämn massa.

Rulla bollar och platta ut dem och lägg på en plåt. Grädda i ugn i 180 grader i ca 10 min.
Ta ut och låt svalna.

Fyllningen:
Blanda 1 dl råsocker, 1/2 dl kokossocker, 1 tsk vaniljpulver, en nypa salt och äggvitan från 1 ägg i en rostfri bunke. Rör ordentligt. Vispa till en maräng i vattenbad (kokande vatten), till ca 65 grader.
Ta bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen blir kall.
Vispa i 250 g rumstempererat smör till en luftig fin kräm.
Hacka 175 g mörk choklad av fin kvalitet (jag använde Blanxarts choklad från Ghana som är krämig och god och passar toppen till detta). Smält chokladen i vattenbad (akta så att det inte kommer vatten i chokladen). Låt chokladen svalna. Rör i den i krämen. Rör i 1 msk kallt espressokaffe om du vill ha mockasmak på fyllningen (riktigt gott).

Använd en spatel och bred krämen på de platta biskvibottnarna, det skall bli en topp av krämen.

Ställ i kylskåp eller frys för att stelna.

Smält under tiden ca 200g mörk choklad av fin kvalitet (jag använde Blanxarts goda fina choklad, samma som till fyllningen). Låt svalna.

Doppa biskvierna i chokladen. Smörkrämen skall vara helt täckt av choklad.

Låt stelna på bakplåtspapper.
Förvaras i kylskåp.

NJUT av en mumsig god biskvi!

#zebedachocolate #biskvi #bloggsucce #kerstizebeda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *