Somrig och lätt dessert. Fin att servera efter grillningen.
En dessert som jag gjorde för länge sedan men är väl värd att ta till igen.
Hittade några fina stjälkar rabarber i trädgården och var sugen på en chokladig godsak, så kom jag att tänka på en gammal goding jag gjorde för länge sedan. Gjorde en liten förändring dock genom att rosta rabarberna först.


3 rabarber
1 msk kokossocker
Skär rabarberna i ca 3-4 cm långa bitar; skär dom sedan en gång längs med för att få smala bitar.
Lägg upp rabarberbitarna på ett ugnsfast fat och strö kokossockret ovanpå. Rosta i ugn i 180 grader i 15 minuter. Ta ut efter halva tiden och rör om och vänd på rabarberbitarna. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
……………
1 dl kokosgrädde
1 1/2 msk agavesirap
Lägg nästan all rabarber i en skål; spara några bitar till dekorering.
Tillsätt kokosgrädde och agavesirap.
Mixa ordentligt med en stavmixer till en jämt.
Fyll en spritspåse med rabarberparafaiten och lägg in i frysen (3-4 tim).
………….
1 dl grovhackad choklad (Zebeda 70% eller Zebeda 60%)
1 dl kokosgrädde
2 nypor flingsalt
Smält chokladen i vattenbad.
Häll i kokosgrädden och den avsvalnade smälta chokladen i en skål och mixa med en mixerstav. Tillsätt flingsaltet och mixa snabbt.
Ihopsättning:
- Fördela chokladen i två fina glas eller portionsskålar.
- Ställ in i kylskåpet medan rabarberparafaiten fryser.
- Lägg ett par rostade rabarberbitar över chokladen.
- Klipp hål på spritspåsen och spritsa rabarberparafaiten över chokladen i glasen.
- Dekorera med rostade rabarberbitar, hackad choklad och hackade gojibär.
Tips: Dekorera gärna med dina favorit färska bär.
Chokladlagret blir ungefär som en ganache i konsistensen. Vill du ha den mjukare så ha i lite mer kokosgrädde. Väljer du Zebeda 60% blir den lite sötare i smaken.
Låt dig väl smaka.