En tårta till chokladälskaren!
Botten är en chocolate chip cookie dough-botten med en chokladmoussefyllning toppad med chokladtryffel, sååå gott!
Botten:
300 g (ca 4 dl) kokta kikärtor
100 g (ca 1 dl) tahini (sesampasta)
3 tsk agavesirap
1 tsk vaniljpulver
35 g (ca 1 dl) mandelmjöl
200 g grovhackad mörk choklad (Blanxart origen Ghana)
Chokladmousse:
200 g mörk choklad (Blanxart origen Ghana)
235 g (ca 2) bananer
140 g (2 små) avokador
55 g (½ dl) apelsinjuice
Tryffel:
225 g mörk choklad (Blanxart origen Ghana)
85 g (ca 1 dl) kokosgrädde (det tjocka i konservburken)
2 krm kardemumma
Dekorering:
kakaopulver
finhackad mörk choklad
färska bär, eller annat som du tycker om.
Gör såhär:
- Börja med botten. Lägg kikärtor, tahini, agavesirap och vaniljpulver i en mixer och mixa till en jämn cookie dough. Lägg upp i en skål och blanda mandelmjölet och den hackade chokladen. Tryck ut i en bakplåtspappersklädd springform, 23 cm i diameter. Ställ in i frysen så länge.
- Nu gör du chokladmoussen. Finhacka chokladen och smält i vattenbad på svag värme. Var försiktig så att inget vatten kommer åt chokladen. Ställ åt sidan.
- Lägg banan, avokado och apelsinjuice i en mixer och mixa till en jämn massa, tillsätt sedan den smälta chokladen. Mixa direkt till en jämn och fin mousse. Häll moussen över cookie dough-botten, se till att mousselagret blir jämnt och fint. Ställ in i frysen i ca 1 timme, så att moussen blir fast.
- Gör tryffeln. Finhacka chokladen och lägg i en tjockbottnad kastrull. Lägg kokosgrädden i en annan kastrull, smält den och ge den ett snabbt uppkok. Häll direkt över den finhackade chokladen. Rör tills chokladen smält. Om den inte smälter helt, ställ den på svag värme och se till att den gör det under konstant omrörning. Låt svalna något.
- När chokladmoussen är fast och tryffeln lätt avsvalnad, häll tryffeln över moussen och se till att lagret blir jämnt. Ta hjälp av en slickepott eller en sked för att bre ut den jämnt. Ställ in i frysen i minst 1 timme tills tårtan är fast.
- Dekorera med det du gillar bäst.