Chokladtårta med salt kaffekaramell

Chokladtårta med salt kaffekaramell

 

Glutenfri – Äggfri – Vegan –
Fri från vitt socker

Överraskade en vän med en tårta på födelsedagen i går. Ville testa något nytt, så detta blev ett experiment som blev riktigt bra. Så detta recept skall sparas för framtida bakning.

Den här måste du bara testa. Enkel att göra och blev riktigt god.
Välj om du vill göra den hög eller om du tar en bredare form och den blir lägre.
Tänk bara på att gör du den högre kräver den längre tid i ugnen och gör du den lägre och plattare så bör den inte vara inne lika länge.

Dekorera den precis som du vill.
Chokladbollar, chokladbricks, färska bär, frukt eller kokos och chokladflarn.

Ingredienser:
Kakan:
100g mörk choklad (jag använde Zebeda Choklad rå 70%, endast sötad med kokossocker).
0,5 dl kokosolja
3,5 dl kokta svarta bönor
2 bananer
1 päron
1 msk äppelcidervinäger
1 dl havremjölk
2 dl rismjöl
0,5 dl bovetemjöl
1,5 dl kakaopulver
1 dl kokossocker
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk himalyasalt
3 krm vaniljpulver

150g mörk choklad (jag valde Zebeda Choklad Rå 70% choklad, endast sötad med kokosnektar)

Frosting:
170g mörk choklad (jag valde Zebeda Choklad Rå 70% choklad, endast sötad med kokosnektar)
90g kokosolja (rumstempererad och mjuk)
20 st mjuka dadlar
1/2-2/3 tsk salt
0,5 dl starkt gott kaffe

Gör så här:
Förbered en form/kakform, gärna med löstagbar botten. Jag använde en rund form och klädde den med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 175 grader.

1. Hacka chokladen fint och smält i vattenbad tillsammans med kokosoljan, ställ åt sidan.
2. Lägg bönor, frukt, äppelcidervinäger och havremjölk i en matberedare och mixa det till en jämn och slät smet. (Frukten skall vara 3,5 dl tillsammans)
3. Häll över smeten i en skål och tillsätt den smälta chokladen.
4. Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan skål och rör sedan i dem tillsammans med det andra.
5. Hacka 150g choklad i ganska stora bitar och blanda i det i smeten.
6. Klicka över smeten i formen och grädda långt ner i ugnen i ca 40 min. Tänk på att tiden i ugnen kan variera beroende på hur bred och hög din form är. Känn efter med en sticka. Jag gillar att den inte är helt torr.

Frostingen:
1. Finhacka chokladen och smält i vattenbad.
2. Lägg nu i alla ingredienser till frostingen i en matberedare och mixa till en jämn frosting.

Tips:

Du kan också testa att använda Blanxarts krämiga choklad.

Låt kakan svalna helt innan du lägger på frostingen.

Färska hallon passar toppen att servera till denna goding.

Jag älskar ju chokladbollar.
Jag gjorde mockachokladbollar med en touce av salt.
Passade toppen till denna chokladtårta.
Önskar dig en god bakning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *