Gurkmeja Islatte

Gurkmeja Islatte

Från Wunder Workshop

VAD ÄR GURKMEJA BRA FÖR?
Antiinflammatorisk, anti-svamp, antioxidant, antibakteriell, används vid cancerbehandling och för inflammatoriska hudförhållanden.

Cancer Research UK: (5)

Ett antal laboratorieundersökningar på cancerceller har visat att curcumin har anticancer effekter. Det verkar kunna döda cancerceller och hindra mer från att växa. Det har de bästa effekterna på bröstcancer, tarmcancer, magcancer och hudcancerceller.

En studie från juli 2017 av forskare vid Baylor Scott & White Research Institute fann att curcumin kanske kan bryta igenom kemo-resistens vid pankreatisk duktal adenokarcinom (PDAC), en aggressiv form av bukspottskörtelcancer. (6) Läkare utsätts ofta för utmaningen att patienter initierar att reagera på kemoterapeutiska läkemedel och senare utvecklar resistens. Curcumin tycks återigen sensibilisera dessa patienters cancerceller till drogerna, även om de exakta mekanismerna för curcumins kemosensibilisering är tvetydiga. Studieförfattare, Ajay Goel, PhD, chef för gastrointestinal forskning och translationell genomik och onkologi vid Baylor Scott & White Research Institute uppgav:

Bra nyttiga växter har potential att återställa ett hälsosammare genexpression hos patienter men utan toxiciteten från vissa läkemedel.

Vad är Gurkmeja?
Gurkmeja pulver kommer från den torkade rhizomen av Curcuma longa växten, vars rötter planteras mellan mars-april, strax före monsunsäsongen sparkar in. 7 till 9 månader senare är de redo att skördas och det varmare, torrare klimatet från december – Januari gör att löven ska kunna pressa näringsämnena in i roten. Denna rot / rhizom avlägsnas och torkas vid låga temperaturer och males därefter i ett fint pulver.
Varför använder vi Kokosmjölk & Svartpeppar?
Även om gurkmeja har visat sig ha antiinflammatoriska, anti-svamp och till och med cancerhämmande egenskaper (1,2), är den fortfarande inte utbredd i västerländska läkemedelspraxis på grund av sin dåliga biotillgänglighet (förmåga för cellerna att använda det) på egen hand. Äts Gurkmejan som den är, metaboliseras den för snabbt i levern och tarmväggen, vilket gör att kroppen kan inte ta till vara  fördelarna. Men i kombination med piperin, en förening i svartpeppar, ökas biotillgängligheten av gurkmeja 2000% genom att sakta ner metaboliseringen av curcumin (3). Rosa pepparkorn eller cayenne har tyvärr inte denna effekt, eftersom deras huvudsakliga förening är cardanol som inte hjälper absorptionen av curcumin. Gurkmejans näringsämnen är också fettlösliga, så konsumeras det med ett hälsosamt fett som kokosnöt blir det möjligt för din kropp att använda näringsämnena.
Här får du ett av Wunder Workshops recept på en somrig Gurkmeja islatte.
Gurkmeja Islatte
Gör så här:
Blanda de fyra första ingredienserna i en höghastighetsblandare.
Häll över i ett glas fyllt med isbitarna.
Servera direkt.
Eller…..  blanda Instantly Golden Blend direkt i espresson och rör om med en sked / rör om tills det är jämnt blandat. Häll sedan kall mjölk på toppen. Rör om och lägg i isen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *