En Jordgubbscheesecake som är perfekt för våren/sommarens fester. Denna tårta är en riktig favorit då den är vegansk, glutenfri, sockerfri och framförallt riktigt god!
Tips: till de chokladdoppade jordgubbar använd Zebeda 70% som även den är sockerfri.
Botten:
75 g (drygt 1 dl) paranötter
16 g (ca 2 dl) frystorkade jordgubbar
50 g (ca 7) dadlar
Fyllning:
170 g (ca 2 ½ dl) cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar)
170 g (ca 2 ½ dl) frysta jordgubbar
115 g (ca 1 dl) lönnsirap
65 g (ca ¾ dl) kokosolja
46 g (ca ½ dl) färskpressad citronjuice
zest från 1 citron
2 krm salt
Topping:
130 g (2 dl) frysta jordgubbar
2 msk kokosolja
2 msk lönnsirap
Dekorering:
chokladdoppade jordgubbar
färska blåbär
röda vinbär
passionsfrukt
Gör såhär:
- Börja med botten. Lägg paranötter och frystorkade jordgubbar i en mixer och mixa till ett pulver. Lägg sedan i dadlarna och mixa till en jämn massa. Tryck ut botten i en bakplåtspappersklädd liten springform, 12 cm i diameter. Se till att det blir en jämn och fin botten. Ställ in i frysen.
- Gör fyllningen. Lägg cashewnötterna i en mixer och mixa till ett pulver. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem plus resten av ingredienserna i mixern. Mixa till en jämn och fin mousse. Klicka ut moussen över botten, använd en sked för att bre ut moussen jämnt och fint. Ställ in i frysen ca 1 timme, tills moussen är fast.
- Gör toppingen. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg alla ingredienser i en mixer. Mixa till en jämn massa. Stanna mixern och använd en sked för att peta ner massan från kanterna ibland. Klicka ut toppingen över fyllningen och bred försiktigt ut den jämnt. Ställ in i frysen ca 1 timme.
- Dekorera med chokladdoppade färska jordgubbar och färska bär.