Karamellpaj 

Karamellpaj

En himmelsk karamellpaj som passar vid alla tillfällen! Denna paj är perfekt att dela med vänner eller överraska gästerna på festen. Det bästa är att den är vegansk, glutenfri, sockerfri och otroligt god! Helt raw och med bra ingredienser, så denna paj kan du äta med gott samvete! Definitivt en favorit som finns med i boken Tårtor: Nyttigt och Gott.

Pajbotten:

135 g (2 dl) mandlar

70 g (1 dl) pumpakärnor

60 g (1dl) solroskärnor

170 g (drygt 2 dl) färska urkärnade dadlar

1 msk dadelsirap

 

Karamell:

270 g (ca 4 dl) cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar)

85 g (65 ml) dadelsirap

60 g (4 st) färska urkärnade dadlar

1 tsk vaniljpulver

½ tsk flingsalt

95 ml vatten

 

Cashewgrädde:

120 g (ca 2 dl) cashewnötter (blötlagda minst 4 timmar)

95 g (ca 1 dl) kokosolja (rumstempererad)

90 g (ca 1 dl) kokosgrädde (tjockflytande, i tetrapack)

65 g (ca ½) banan

 

Dekorering:

Färska fikon

mandlar

 

Tips: Ringla lite smält choklad över pajen för extra lyx!

Gör såhär:

  1. Börja med pajbotten. Klä en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Lägg mandlar, pumpakärnor och solroskärnor i en mixer och mixa till ett fint pulver. Häll över i en matberedare. Tillsätt dadlar och dadelsirap och mixa ett par minuter till en jämn massa. Tryck ut den i springformen på botten och en bit upp mot kanterna. Ställ in i frysen så länge.
  2. Gör nu karamellen. Lägg cashewnötterna i en mixer och mixa till ett så fint pulver som möjligt. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en jämn och fin karamell. Klicka ut över pajbotten och jämna till med en slickepott till ett jämnt lager. Ställ in i frysen.
  3. Gör cashewgrädden. Lägg cashewnötterna i en mixer och mixa till ett fint pulver. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en jämn och len grädde. Klicka ut över karamellen och bred ut med en slickepott. Ställ in i frysen minst 2 timmar.
  4. Ta ut den ur frysen, ca 30 minuter, före servering. Dekorera med färska fikon och mandlar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *