En himmelsk karamellpaj som passar vid alla tillfällen! Denna paj är perfekt att dela med vänner eller överraska gästerna på festen. Det bästa är att den är vegansk, glutenfri, sockerfri och otroligt god! Helt raw och med bra ingredienser, så denna paj kan du äta med gott samvete! Definitivt en favorit som finns med i boken Tårtor: Nyttigt och Gott“.
Pajbotten:
135 g (2 dl) mandlar
70 g (1 dl) pumpakärnor
60 g (1dl) solroskärnor
170 g (drygt 2 dl) färska urkärnade dadlar
1 msk dadelsirap
Karamell:
270 g (ca 4 dl) cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar)
85 g (65 ml) dadelsirap
60 g (4 st) färska urkärnade dadlar
1 tsk vaniljpulver
½ tsk flingsalt
95 ml vatten
Cashewgrädde:
120 g (ca 2 dl) cashewnötter (blötlagda minst 4 timmar)
95 g (ca 1 dl) kokosolja (rumstempererad)
90 g (ca 1 dl) kokosgrädde (tjockflytande, i tetrapack)
65 g (ca ½) banan
Dekorering:
Färska fikon
mandlar
Tips: Ringla lite smält choklad över pajen för extra lyx!
Gör såhär:
- Börja med pajbotten. Klä en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Lägg mandlar, pumpakärnor och solroskärnor i en mixer och mixa till ett fint pulver. Häll över i en matberedare. Tillsätt dadlar och dadelsirap och mixa ett par minuter till en jämn massa. Tryck ut den i springformen på botten och en bit upp mot kanterna. Ställ in i frysen så länge.
- Gör nu karamellen. Lägg cashewnötterna i en mixer och mixa till ett så fint pulver som möjligt. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en jämn och fin karamell. Klicka ut över pajbotten och jämna till med en slickepott till ett jämnt lager. Ställ in i frysen.
- Gör cashewgrädden. Lägg cashewnötterna i en mixer och mixa till ett fint pulver. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en jämn och len grädde. Klicka ut över karamellen och bred ut med en slickepott. Ställ in i frysen minst 2 timmar.
- Ta ut den ur frysen, ca 30 minuter, före servering. Dekorera med färska fikon och mandlar.