Prinsesstårta

prinsesstårta

En spännande variant av den traditionella prinsesstårtan men denna är vegansk, glutenfri och sockerfri. Perfekt att baka till kalaset eller festen så alla kan njuta av en god prinsesstårta trots exempelvis allergier.

Detta recept och många fler hittar du i Kerstis bok Tårtor, nyttigt och gott.

Grädde:

200 g (knappt 2 ½  dl) kokosgrädde (det tjocka i konservburken)

50 g (drygt ½ dl) creamed coconut

1 ½ krm vaniljpulver

½ tsk agavesirap

1 msk lönnsirap

1 tsk agar agar

 

Marsipanlock:

125 g (1 dl) agavesirap

25 ml lingonpulver

1 tsk lucumapulver

4-10 krm rosa pitayapulver 

130 g (ca 3 dl) mandelmjöl

55 g (ca 1 dl) kokosmjöl

 

Jordgubbssylt:

260 g frysta jordgubbar

2 msk chiafrön

1 msk kokossocker (om du vill)

 

Vaniljsås:

150 g (2 dl) cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar)

50 g (ca ½ dl) kokosolja

3 msk kokosgrädde (tjockflytande, i tetrapack)

2 msk kokossocker

1 msk agavesirap

4 krm vaniljpulver

 

Kakbotten:

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

1 dl kokosolja (rumstempererad)

70 ml kokossocker 

1 ½ msk kakaopulver

1 krm kardemumma

1 krm flingsalt 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med grädden. Lägg kokosgrädde, creamed coconut, vaniljpulver, agavesirap och lönnsirap i en skål. Vispa till en fluffig grädde.
  3. Ta ca 3 msk av grädden och lägg i en kastrull. Tillsätt agar agar och låt stå ca 2 minuter. Låt koka upp under omrörning och sjud 1 minut. Låt svalna. Vispa sedan snabbt in resten av grädden.
  4. Ta en rund skål (ca 17 cm i diameter), klä den med plastfolie och häll i grädden. Ställ in i frysen 2-3 timmar, tills grädden är fast
  5. Under tiden gör du marsipanlocket. Lägg agavesirap, lingonpulver, lucumapulver och 4 krm pitayapulver i en mixer. Mixa till en jämn massa.
  6. Tillsätt mandelmjölet lite i taget och mixa till en jämn massa. Tillsätt mer pitayapulver om du vill ha starkare färg.
  7. Tillsätt kokosmjölet och mixa ordentligt till marsipan. Ta upp den, knåda den med händerna och forma till en boll. Tillsätt mer kokosmjöl om det behövs. Stoppa in bollen i kylskåpet så länge. 
  8. Gör nu kakbotten. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn deg. Platta ut till en rund kaka i en springform lika stor som skålen så att den passar under kakan. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna.
  9. Gör jordgubbssylten. Tina de frysta jordgubbarna, mosa dem med en gaffel och blanda med chiafröna och eventuellt kokossocker. Om du vill kan du koka upp dem i en kastrull och låta svalna. Lägg upp i en skål och ställ in i frysen.
  10. Lägg allt till vaniljsåsen i en mixer och mixa ordentligt till en jämn och fin vaniljsås. Lägg i en skål och ställ in i frysen en stund.
  11. När grädden som står i frysen har fryst till en fast konsistens, lägg ett lager jordgubbssylt på grädden. Lägg ett lager vaniljsås på sylten och ställ in i frysen igen tills det fryst ordentligt.
  12. Kavla ut marsipanen till ett tunt lock.
  13. Ta fram ett fint tårtfat. Lägg kakbotten på fatet. Ta ur tårtan ur skålen och ställ ovanpå kakbotten. Ta bort plasten. Lägg marsipanen ovanpå tårtan och skär av kanterna så att den passar fint på tårtan. Strössla lite kokosmjöl ovanpå tårtan. Dekorera på ditt eget sätt: ringlad choklad, gojibär, färska jordgubbar, kokoschips … MUMS!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *